Overtuig je werkgever

Zo presteer je beter

Een tijdje geleden kreeg ik van een verzoek: “Mijn droombaan is om bij een bank te werken maar hoe kom ik daar met mijn achtergrond?”

Ooit heb ik zelf voor die keuze gestaan en wist me geen raad. En ook ik kreeg een tip. Ik heb het advies opgevolgd en vertel nu deze adviezen aan iedereen die voor dezelfde keuze staat.

Wat was die tip nou?

Tip 1: Wees authentiek. En dat is niet hetzelfde als het hele verhaal vertellen maar wees het verhaal zelf.

Focus dus niet op ingewikkelde en formele zinnen in een brief maar wees gewoon jezelf. Durf je standaardzinnen los te laten en vertel! Vertel zoals je vertelt tegen je vrienden, je ouders of wie dan ook.

Maar ik kreeg nog een tip. En dat bleek ook een gouden tip te zijn in combinatie met bovenstaande:

Tip 2: Wees enthousiast!

Enthousiast praten kan iedereen maar hoe ga je nu enthousiast schrijven?

Ik geef je een simpele oefening:

Ga nou gewoon eens in je enthousiasme zitten en stel je voor dat je die baan hebt. En begin te vertellen (neem het op, tegenwoordig heeft iedere Smartphone een opname-app!).

Luister het terug en schrijf die zinnen op! En laat het iemand lezen…..

Wat vind je zo leuk aan die baan? Hoe kom je over bij je collega’s, wat ga je bereiken? Stel je zelf voor dat je daar rondloopt…..

Enthousiasme werkt zo aanstekelijk…..

In deze post een mooi voorbeeld. Bart wilde graag werken bij een bank zoals ik hierboven al zei. De oefening hebben we samen gedaan. Ik heb zijn zinnen opgeschreven. Zijn cv en brief hebben we in de stijl van de ABN gemaakt.

Hij was zo enthousiast dat ik zelfs wel bij een bank zou willen werken.

Zijn werkervaring hebben we doorgenomen. Waren er raakvlakken, konden wie die naar voren halen? Ja dat kon!

Resultaat: Bart is uitgenodigd. Sterker nog, hij was nog steeds even enthousiast. En onthoud! Enthousiasme werkt aanstekelijk. Hij is aangenomen, doet nu een cursus WFT en start per 2 februari als Medewerker Service bij de Rabobank.

En weet je wat de recruiter tegen hem zei? We hebben je uitgenodigd om je goede presentatie maar bovenal omdat je zo enthousiast bent.

En dit kun jij ook!

Succes!

Succesvolle sollicitatieSuccesvolle sollicitatieSuccesvol cvSuccesvol cv