Rapport cijfers

Krijg je zin.

Hoe zorg je dat je er mensen naar jou luisteren? Of dat je die baan krijgt? Tien subtiele manipuleertips die je kunt inzetten bij je sollicitaties?

 1. Zeg eens ‘want’
  Je hoeft niet per se een goede reden op te geven als je iemand wilt ompraten. Als je het woordje ‘want’ maar laat vallen. Dit ontdekten onderzoekers van ondermeer de Harvard University (VS). Als je bij het kopieerapparaat staat en je zegt: ‘mag ik eerst want ik heb haast’, dan geeft 94% van de mensen hier gehoor aan. Bij ‘Ik heb maar 5 pagina’s, mag ik even kopiëren?’ gaf slechts 60% gehoor aan dit verzoek.
 2. Gebruik je uiterlijk
  Mensen laten zich onbewust beïnvloeden voor schoonheid. Uit onderzoek bleek dat bij hetzelfde cv maar dan met knappe mensen afgebeeld, een hoger percentage werd uitgenodigd. Wil je weten hoe je een goede foto maakt? Lees dan in deze blog.
 3. Praat niet teveel
  Praten als brugman om een ‘ja’ te krijgen? Niet doen. De effectiefste praters zitten tussen extravert en introvert in. Ze praten niet te weinig en luisteren voldoende naar hun gesprekspartner om die een goed gevoel te geven.
 4. Slijm je zelf naar binnen
  Fijn dat jullie deze blog lezen, vooral door mensen die net zo intelligent zijn als jij…. Een pienter type zoals jij houdt ons scherp, dank daarvoor!

  Slijmen? Overdrijven? Vleierij? Dikke kans dat het effect heeft. Wil je die baan? Complimenteer je potentiële werkgever met zijn bedrijf. Ook al ligt het er dik bovenop.

 5. Manipuleer jezelf
  Door jezelf iets af te vragen (‘is deze baan wel wat voor mij?’, ‘kan ik het?’), kom je volgens onderzoekers achter of je iets echt graag wilt. Dat zou effectiever zijn dan jezelf onrealistisch ophemelen (‘ik kan het, ‘ik heb die baan al’).
 6. Zeg het met beelden
  Hoe overtuig je je werkgever dat jij productiever bent dan je concurrenten? Visualiseer je feiten! Som ze niet op maar kom met bijvoorbeeld een grafiekje. Visuele informatie is voor ons brein makkelijker te verwerken dan woorden.
 7. Aap na
  Tijdens een sollicitatiegesprek laat je natuurlijk merken dat je verstand van zaken hebt. Maar dat doen je concurrenten ook. Hoe maak je het verschil? Door je gesprekspartner na te doen. Als hij lacht, lach jij, dat werkt! Dit geeft je gesprekspartner een goed gevoel. Wees wel subtiel.
 8. Gebruik je stem
  Wil je dat jij gekozen wordt uit al die kandidaten? Denk dan aan je stemmen. Zowel mannen als vrouwen geven de voorkeur aan iemand met een lage stem. Of dit nu een man of een vrouw is. Teveel variatie in toonhoogte komt gekunsteld over (bij een man). Bij een vrouw is het juist andersom: variatie in toonhoogte werkt in hun voordeel.
 9. Zet je voet tussen de deur
  Als je de baan wilt, begin dan met een klein verzoek. Want: wie a zegt moet ook b zeggen, ze voelen zich dan ‘verplicht’. Als jij dus die baan wilt, vraag dan eens om een dagje mee te kijken. Maak het verschil!
 10. Lok een ‘nee’ uit
  Je kunt ook eerst een schuldgevoel uitlokken. Na een eerste ‘nee’ gaan mensen uit schuldgevoel dikwijls wel akkoord met een volgend verzoek. Vraag dus of je al direct kunt beginnen aan het begin van het gesprek…..

 

Bron: Deze tekst is een korte samenvatting van een artikel uit de Quest van november 2015. Wil je de hele tekst ontvangen? Mail dan naar marion@denkinmogelijkheden.nl Quest vermeldt in dit artikel hun wetenschappelijke bronnen.

Delen

Volg ons op Facebook

LOGIN