Re-integratie tweede spoor

Loonsanctie van het UWV: voorkom hoge kosten

Wanneer uw werknemer ziek uit dienst gaat en een WIA gaat aanvragen, beoordeelt het UWV uw dossier op uw re-integratieresultaten. De Wet Verbetering Poortwachter doet hier zijn werk. Zijn de resultaten onvoldoende en kan dit niet vanuit een deugdelijke grond worden verklaard, dan legt het UWV u een loonsanctie op. Uw werknemer blijft in dienst.

Top 6 Loonsancties

 1. Re-integratie niet of niet adequaat aangepakt: 31%
 2. Concrete herplaatsing in Spoor-1 gemist: 29%
 3. Spoor-2 traject niet of onvoldoende ingezet: 25%
 4. Onterechte GBM (geen benutbare mogelijkheden): 9%
 5. NVAB richtlijnen niet toegepast: 2%
 6. Arbeidsconflict: 2%
 7. Te laat of niet meewerken medewerkers: 2%

In 2015 zijn 3500 dossiers beoordeeld met een loonsanctie. Hiervan zijn er 1900 werkgevers die een administratieve loonsanctie opgelegd hebben gekregen en 1600 zijn inhoudelijk gesanctioneerd. Dit is gelukkig wel weer minder dan vorig jaar en het jaar daarvoor. Wist u dat DIM Arbeidsmobiliteit vrij is van loonsancties? Met andere woorden: onze trajecten pakken we adequaat aan.

Bron: UWV

Nog niet overtuigd van een degelijke aanpak?

Een rekenvoorbeeld:

 • Administratief medewerker
 • 27 jaar
 • MBO opgeleid
 • maandsalaris € 2500 bruto
Kosten voor een extra jaar na een loonsanctie:
Brutosalaris:
12 x € 2500 = € 30.000
vakantiegeld 8% = €   2.400
Totaal: = € 32.400
Factor 1,5 (accountantskosten etc.)                    1,5x
EXTRA KOSTEN BIJ LOONSANCTIE = € 48.600

In dit rekenvoorbeeld hebben we nog niet eens uw kosten van uw HR-medewerker opgenomen.

Heeft u hier toch wat moeite mee?

Poortwachter

Wet Verbetering Poortwachter

Ons advies: volg de stappen van de Wet Verbetering Poortwachter. Hier treft u deze stappen aan. Wilt u dieper op deze materie ingaan dan adviseren wij u de website van het UWV te bezoeken.

Zoals u kunt lezen worden veel dossiers teruggestuurd met een loonsanctie: re-integratie tweede spoor wordt niet of niet goed aangepakt. U kunt dit heel eenvoudig voorkomen.

Bekijk ons stappenplan voor re-integratie in een overzichtelijke infographic >>

Belangrijkste tip om problemen te voorkomen.

We vinden het belangrijk om met professionals te werken. Zij kunnen goed belangen onderscheiden, kwaliteit leveren en concrete adviezen geven. Als werkgever is het een klus om een zieke werknemer te begeleiden en de Wet Verbetering Poortwachter te hanteren. Dan is het fijn als een dergelijk traject zorgeloos uitbesteed wordt. De werkgever kan zich richten op datgene wat belangrijk is: zorgen dat de organisatie goed loopt en dat er geen schade ontstaat. Schakel daarom DIM Arbeidsmobiliteit in.

Wij zijn loonsanctie vrij! Met andere woorden: we doen ons werk goed en ondersteunen u in een goed dossieropbouw.

Waarom bedrijven huiverig zijn voor re-integratie.

Het beleid van onze overheid voelt als ondernemer niet altijd prettig aan. U wilt ondernemen en niet voor hoge kosten komen te staan bij een zieke werknemer. Een lekker lopende onderneming geeft u vrijheid om te groeien. Maar tegelijkertijd wilt u ook goed zorgen voor uw werknemer die wellicht al een tijdje bij u in dienst is.

Dat snappen wij.

Herkent u dit?

 • ik wil niet veel geld uitgeven aan een traject
 • ik heb al eerder geen succes gehad
 • mijn werknemer kan toch niet meer aan de slag komen
 • mijn werknemer is niet gemotiveerd
 • ik vind de regels van onze overheid onzin
 • ik vind het UWV veel te streng, straks krijg ik een loonsanctie

Onlangs publiceerde het UWV een artikel waarvan wij de inhoud al lang toepassen: de eerste maanden waarin re-integratie plaatsvindt, blijken cruciaal in het vinden van een nieuwe baan. Daarom leggen wij het accent ook hierop: snelheid en actie is ons motto. Maar ook technologie speelt een rol: we bieden door onze effectieve vacaturebank dagelijks passende vacatures aan. Met een score van 82% succes in onze trajecten zijn we ook nog eens effectief. En net zoals bij andere bureau’s lukt het ons soms ook niet. Maar om de Nobelprijswinnaar James Heckman (econoom) te citeren: ‚Zero is not a bad number’. In dit geval zorgen we voor een feilloos dossier. We maken uw traject op maat, toegepast op uw situatie. Immers, niet ieder dossier is hetzelfde.

Bel ons vandaag nog voor een afspraak

PS: Als u meer informatie wilt van de Wet Verbetering Poortwachter, klik hier.