Rapport cijfers

Wat maakt iemand een goede recruiter?

Iemand die goed kan interviewen doorziet het gedrag van een sollicitant. Hij (of zij) begrijpt beter hoe mensen zich gedragen in bepaalde situaties. Psycholoog F. de Kock heeft recentelijk onderzoek gedaan (Erasmus Universiteit).

Drie vaardigheden die leiden tot een goede beoordeling.

Volgens de Kock moeten interviewers over 3 specifieke vaardigheden beschikken.

a. Herkennen van gedragingen
Een goede recruiter herkent welke gedragingen van een sollicitant overeenkomen met de algemene eigenschappen van de persoon.

b. Samenhang in karaktereigenschappen
Interviewers maken een goede selectie wanneer ze begrijpen hoe bepaalde eigenschappen met elkaar samenhangen. Zo zijn eerlijke mensen ook vrij betrouwbaar.

c. Karaktereigenschappen versterken of remmen
Remruiters kunnen een weloverwogen keuze maken wanneer ze weten hoe bepaalde situaties ervoor zorgen dat karaktereigenschappen van kandidaten zichtbaar worden, of juist worden geremd. Zo is het normaal om gespannen te zijn voor een sollicitatiegesprek, maar als een sollicitant ook gespannen is in een ontspannen situatie, dan is de sollicitant over het algemeen een angstig persoon.

Persoonlijkheid recruiter speelt geen rol.

Voor zijn proefschrift onderzocht de Kock ook de rol van de persoonlijkheid van de recruiter. Hierbij maakt de persoonlijkheid van de interviewer geen verschil in het vermogen om kandidaten te selecteren. Ook niet als zij persoonlijkheidskenmerken deelden met de kandidaten.

Meer lezen? Klik hier.

 

Delen

Volg ons op Facebook

LOGIN