Rapport cijfers

Wordt internet echt afgestruind als je solliciteert?

Voor werkgevers die een stapel sollicitatiebrieven binnenkrijgen, is Googelen standaard geworden. Maar let op: alleen als je al door het automatische selectieproces heen bent (zie eerdere artikelen) gekomen.

Maar wat doe je als je die ene gênante foto nog ergens online hebt staan? Heeft dat invloed op je kansen?

3 tips die je direct kunt toepassen

a. Er bestaat een ‘sollicitatiecode‘. Vraag ernaar als je in gesprek komt. De Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatie-ontwikkeling heeft deze opgesteld. Als er via internet gezocht wordt naar informatie over jou dan moet dat direct verband houden met de vacature. Dit moet gedeeld worden met de sollicitant. Of iedere werkgever zich hier aan houdt, is een tweede maar bespreek het als je twijfels hebt over het zoekgedrag naar jou. Wil je deze code lezen? Download: Sollicitatiecode.

b. Relativeer! Hou goed in de gaten wat je plaatst op internet. Waarschijnlijk voor jou een overbodige tip want je bent al zorgvuldig bezig. Maar wat als je vrienden je taggen terwijl jij net die bierflessen aan het inleveren bent? Relativeer en bespreek met je werkgever dat je allemaal wel eens met vakantie gaat. Niets om zorgen over te maken. Doe je dat wel? Verwijder snel die foto’s!

c. Zorg dat het beeld klopt met je cv. Druk op Social Media? Zeg dan niet in je cv dat je een wereldreiziger bent terwijl er allemaal foto’s van campings in Nederland op staan. Misschien kinderachtig voorbeeld maar het komt vreselijk veel voor. Recentelijk nog sprak ik iemand die zich zakelijk presenteerde middels haar cv maar openlijk op Facebook foto’s plaatste van haarzelf in verschillende dierenprint-outfits……. Echt gebeurd!

 

LOGIN