Rapport cijfers
N

85% Outplacement score

N

Meer dan 13 jaar ervaring

N

Loonsanctievrij

Re-integratie 3e spoor | weer aan het werk

Duidelijkheid en Re-integratie 3e spoor

Nadat u gekeurd bent bij het UWV, is er duidelijkheid gekomen over uw situatie. In de eerste plaats heeft u een uitkering gekregen en in de tweede plaats is er een einde gekomen na een lange periode van ziek zijn. Ofschoon u misschien nog niet helemaal beter voelt, heeft het UWV daar wel een mening over. Namelijk, zij hebben een restverdiencapaciteit vastgesteld. Behalve als u volledig bent afgekeurd. Dat heeft alles te maken met uw arbeidsongeschiktheidspercentage. Het kan zijn dat u bent aangemeld voor re-integratie 3e spoor. Een uitleg.

 

Zo raakt u bekend met de terminologie

Op grond van dit percentage wordt uw type uitkering bepaald. Een uitleg over deze termen.

LGU = Loongerelateerde Uitkering. Als gevolg van uw beperkingen bent u (deels) afgekeurd. Hierom krijgt uw een LGU die gekoppeld is aan uw WW-duur. Op 1 januari 2019 is deze maximaal 2 jaar. Daarna krijgt u een andere uitkering. Weliswaar blijft u een uitkering behouden maar uw inkomen kan drastisch naar beneden gaan.

LAU = Loonaanvullings Uitkering. Aanvankelijk heeft het UWV bepaald dat u niet helemaal afgekeurd bent. Zij vinden namelijk dat u zelf nog wat kunt verdienen. Desondanks dat u zich misschien nog niet beter voelt, moet u nu wel minimaal 50% van uw restverdiencapaciteit verdienen. Echter, als u dit niet doet dan vervalt u in de VVU.

VVU = Vervolguitkering. Weliswaar krijgt u nog een uitkering maar dit betekent heel concreet een inkomensval. Het nog maar om enkele duizenden euro’s per jaar! Echter, deze uitkering ontvangt u tot uw pensioen. Niettemin, als u wel weer gaat verdienen, ontvangt u weer een LAU. Deze uitkering vult aan zodat uw inkomen weer stijgt.

Wilt u precies weten hoe dit zit? Download dan ons handige overzicht.

Marion Derksen

📞 023 – 574 71 03

Direct contact opnemen

Wat is re-integratie 3e spoor?

Re-integratie 3e spoorVoordat u een uitkering kreeg, heeft uw werkgever beslist hoe zij u verzekerd hebben. Dit kan via het UWV of via een eigen verzekering. Wanneer u arbeidsongeschikt raakt, bent u dus altijd verzekerd. Echter, deze uitkering wordt hoe dan ook betaald door uw (voormalige) werkgever. Wanneer u aan het werk gaat, dalen tegelijkertijd ook hun kosten. Tijdens uw uitkeringsperiode loont het dus de moeite om aan het werk te gaan. Wij helpen u daarmee met een re-integratietraject. We noemen dit re-integratie 3e spoor en is vergelijkbaar met Spoor-2.

 

Wat moet ik dan gaan doen

Deze vraag wordt aan ons veel gesteld. Te denken valt aan opnieuw samen gaan kijken wat u wel en wat u niet kunt. Dat wil zeggen dat we gaan onderzoeken wat uw beperkingen zijn door middel van de rapportage van de verzekeringsarts van het UWV. Onze coach kan daarmee samen met u bepalen welke zoekrichting legitiem is.

Omdat ook uw werkgever financieel belang heeft als u aan het werk gaat, huurt hij ons in. Door middel van een re-integratie 3e spoor gaan we aan de slag met de bedoeling weer inkomen te vergaren. Dat heeft dus alles te maken met financiële belangen voor zowel u als uw werkgever. Dit wordt overigens ook wel WGA-re-integratie genoemd.

 

Ik hoor niets van mijn werkgever

Als uw werkgever niets doet, zullen zij dus uw uitkering betalen. Dit duurt maximaal tien jaar. Indien u tussentijds gekeurd wordt, kan het zijn dat u minder dan 35% wordt afgekeurd. Om die reden vervalt dan vervolgens het financiële belang van uw werkgever.

Maar, dit is best ingewikkelde materie. Desalniettemin zijn er al veel werkgevers die begrijpen wat er moet gebeuren. Maar, reageert uw werkgever niet? Desondanks het feit dat hij uw uitkering betaalt, is er geen verplichting voor hem. Hij heeft wel de verantwoordelijkheden, alleen het wettelijk kader vervalt. Met andere woorden, uw werkgever kan niet meer gesanctioneerd worden. Neem anders contact met ons op, dan kunnen we u verder helpen.

Recente opdrachtgevers

Opdrachtgevers

Overal actief

Nieuwsbrief

  • Aanmelden nieuwsbrief

LOGIN